martes, 26 de octubre de 2010

Premios de Literatura Catalana

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes es una distinción cultural instituida en 1969 por la entidad Òmnium Cultural, con la que se reconoce cada año a una persona que se haya distinguido por su obra literaria, científica o intelectual, escrita en lengua catalana

2010 Jaume Cabré i Fabré

El Premio Josep Pla es un galardón literario que la Edicion Destino concede en Barcelona, desde 1968

2010 Egosurfling Llucia Ramis

El Premio Mercè Rodoreda de cuentos y narraciones es un premio literario en lengua catalana convocado por Òmnimus Cultural y la Fundació Enciclopèdia Catalana y editado por Ediciones Proa.

2009 Monika Zgustová, por Contes de la lluna absent

El premio Néstor Luján de novela histórica és un premio literario en Lengua catalana convocado per la editorial Columna en recuerdo del periodista y escritor Néstor Luján.

2009 Núria Esponellà por Rere els murs

El Premio Prudenci Bertrana es un galardón literario que cada año, desde 1968, concede la Fundació Prudenci Bertrana de Gerona a una novela escrita en lengua catalana, en honor al escritor Prudenci Bertrana

2010 El secret del meu turbant Agnès Rotger y Nàdia Ghulam

lunes, 18 de octubre de 2010

Premio Nobel de Literatura 2010: Mario Vargas Llosa


Se vienen conociendo los diferentes ganadores del Premio Nobel 2010, en este caso el Premio Nobel de Literatura 2010, ha recaído en el famoso escritor en lengua española Mario Vargas Llosa de nacionalidad peruana.

Si bien sus méritos no se discuten, si la noticia causó una sorpresa ya que no era de los principales candidatos a ganarlo. Es una obtención histórica ya que representa al primer escritor en lengua española que se hace con el premio Nobel de Literatura durante las 2 últimas décadas.

Además del premio en sí, el Nobel de Literatura brinda un premio en dinero de 10 millones de coronas (1,5 millones de dólares) y se lo entregarán el 10 de Diciembre.

Entre las más afamadas novelas de Vargas Llosa, pueden encontrarse en la década de 1960 “La ciudad y los perros” (1962), “La casa verde” (1965), y “Conversación en La Catedral” (1969). Además de novelas policiacas, novelas históricas y políticas, “Pantaleón y las visitadoras” (1973) y “La tía Julia y el escribidor” (1977). En tanto que su mas reciente novela “El sueño del celta” será publicada el 3 de Noviembre.

No sólo la novela es lo que lo ha hecho conocido a Vargas Llosa, la política ha sido y es parte de él teniendo su propio pensamiento sobre las economías mundiales y del papel de Estados Unidos en la economía. Como su candidatura a presidente del Perú en 1990.

El Premio Nobel, es entregado cada año a personas que llevan a cabo investigaciones que terminen con contribuciones sobresalientes, realicen inventos de técnicas o equipamiento que sea definido como revolucionario o contribuciones a la sociedad y cada uno de los premiados recibirán una medalla de oro, además de un diploma y dinero.

miércoles, 6 de octubre de 2010

Andres Calamaro


Mac vs Pc

La historia de la escritura

Història de l'escriptura
Fins a l'invenció de la imprenta

Encara que els homes existeixen
des de fa un milió d'anys, només
escriuen des de sis-mil anys ença

Des de fa milers d'anys l'home ha utilitzat signes, dibuixos, imatges per transmetre missatges. Però la escriptura no existeix fins al moment que es constitueix en un conjunt organitzat de signes que fa possible que l'esser humà pugui interpretar el que pensa o vol expresar.

Tot comença el sisé mil·eni abans de la nostra era a la Mesopotàmia. Als sumeris s'atribueix la invenció de l'escriptura cuneiforme.

Cuneiforme vé del llati cuneus (clau), que es la forma de les senyals qe formaven els sumeris sobre un suport d'arguila fresca. Signes que, sobre l'argila, tenen l'aparença de l'empremta d'un clau.

Aquesta "escriptura" estava feta de dibuixos molt simplificats que representaven de forma estilizada un cap de bou, un triangle pubià amb la ratlla de la vulva per designar la dona etc. Si es combinen pot expresar una idea.

Aquesta escriptura, va néixer per una simple necesitat; la comptabilitat.

Un progrés decisiu va consistir en procurar que els signes reflexessin els sons de les paraules de la llengua parlada. L'origen de qualsevol llengua es troba en el fonetisme.
Se'ls hi va ocórrer uns pictogrames que no representessin directament l'objecte sinó un altre que fos similar fonéticament.

Aquesta escriptura es va anar convertint en una forma de comunicar-se. Aixi com els antics sumeris, els acadis, els babilonis i els asiris van inventar la correspondència. L'escriptura cuneiforme permeté transcriure himnes religiosos i el que actualment anomenat literatura.

Els antics sumeris van escriure L'epopeia de Gilgames, de la qual s'han trobat diferents fragments. En aquesta epopeia hi consten llegendes de la mitologia grega i conté especialment una evocació del diluvi, anunciat a la bíblia.

Aquesta escriptura va servir per escriure altres llengües molt diferents a la que li va donar vida. Es va estendre entre el tercer i el primer mil·lenni. Sense l'extensió d'aquesta escriptura a d'altres llengües tan importants, pot ser no s'haurien desxifrat mai els seus misteris.

Gutemberg (1397-1468). Considerat l'inventor de la impremta de tipus mòbils. S'establí a Magúncia el 1448. Allí té com soci un banquer anomena Fust, però al no poder tornar-hi el diners Fust es queda amb tot el material. Quan el 1456 es torna a posa tot en marxa i apareix La Bíblia llatina de 42 ratlles i dues columnes, es el nom de Fust que hi figura com marca d'impressor, Gutemberg, or a la misèria deu anys més tard.

La impremta neix més aviat com a una prolongació dels llibres manuscrits i aquella gent ni s'imagina l'important canvi cultural en que ho valorem amb la perspectiva de mes de 500 anys. La primera preocupació de l'impressor era competir amb els copistes. En les pàgines impreses es deixaven els espais corresponents a les lletres capitals per que fossin decorats pels il·lustradors. Encara a inicis del segle XVI es poden veure llibres impresos, que tenen aquests espais per a les il·lustracions

L'aportació principal de Gutemberg va ser l'utilitzar els tipus mòbils i l'adaptació de la "premsa de rosca". Els primers tipus mòbils que va fer servir eren gravats sobre fusta, però aviat un amic i soci de Gutemberg anomenat Scoeffer va aportar la fabricació de les lletres fossin en metall, una lliga de plom i d'antimoni que pràcticament. i amb poques variants, s'ha usat fins l'actualitat.

lunes, 4 de octubre de 2010

Cabecera de Blog


Para inaugurar mi Blog de AGS1 comenzare publicando la imagen que he diseñado para la cabecera.
Es simplemente una foto modificada con el PhotoShop (Ps) acompañada de tipografías, simple y fácil de hacer.